maanantai 7. joulukuuta 2015

Taitoaa ja valtuuston talousarviokokousta

Se on taas se aika vuodesta kun selaillaan paksuja talousarviokirjoja, pohditaan lukuja ja mietitään tulevaisuutta. Valtion hallitus tuo omat mausteensa soppaan.

Puhutaan säästöistä ja tuottavuusloikasta, mutta kas, kenenkäs niskaan ne vastuut ja menot siirtyy... kuinkas ollakkaan kuntien ja kaupunkien. Siinä sitä keskustellaan enemmän tai vähemmän innokkaasti, mikä olisi järkevintä oman kunnan tilanteeseen ja mihin saakka rahat riittää, ettei vallan mahdottomiin veron korotuksiin tarvitsisi lähteä.

Tuota kokousta istuttiin tänään Kajaanissakin noin 9 tunnin verran. Puhetta riitti, enkä niitä käy kritisoimaan, se on hyvä kun puhetta syntyy, joskus vain tuntuu että vähempi toisto riittäisi.
Omat puheenvuoroni käytin jo kaupunginhallituksessa ja kun olen siellä kertaalleen talousarvion hyväksynyt en nähnyt tarpeelliseksi lähteä enää omilla puheenvuoroilla kokousta pitkittämään
(tosin päivähoitoasiassa oli jo sormi puheenvuorovaraus napilla pariinkin otteeseen ;) ).

Osaltani jäin  siis harmittelemaan lasten päivähoitoa koskevaa kirjausta, jossa todetaan että "Kajaanissa palveluita järjestetään uuden varhaiskasvatuslain mukaisesti ja uusista merkittävistä linjauksista pitäydytään ennen kuin tiedetään tarkemmin varhaiskasvatuslain vaikutuksista. Yli 3-vuotiaiden ryhmä on pääsääntöisesti 1/7, mutta tarvittaessa on mahdollisuus kasvattaa tilapäisesti ryhmäkokoa 1/8"
Tällä siis hyväksyttiin subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen. Kuinka tilapäiseksi muodostuukaan käytännössä 1/8 ryhmäkoot, tuleeko tilapäisestä oikeasti kuitenkin pysyvä tilanne?



Vasemmiston ryhmäesitys oli että, "subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoituksista pidättäydytään ja päivähoitoryhmien enimmäiskoko säilytetään nykyisellään". Eli nykyisinkin tilapäiset ylityksiä ryhmäkoossa on ollut eikä näihin ole puututtu ja tällä linjalla olisimme halunneet jatkaa. Merkittävin muutos pohjaesitykseen oli se että, subjektiivista päivähoito-oikeutta ei lähdetä rajoittamaan.

Eli jokaisella lapsella olisi oikeus ja mahdollisuus päivähoitoon. Pätkätöissä kulkevien vanhempien mahdollisuutta ottaa vastaan pätkätöitä tulevaisuudessakin olisi helpotettu, miten otat lyhyellä varoitusajalla töitä vastaan jos et saa lapselle päivähoitopaikkaa? Tai mikäli työtä on niin vähän ja epäsäännöllisesti, että uudella säädöksellä lapseltasi rajataan päivähoito-oikeus? Otat karenssia kun et voi työtä vastaanottaa ja kärsit nahoissasi..... :/

Talousarvion ensivuoden budjetti on laadittu nykykäytännön mukaisesti ja subjektiivinen päivähoito-oikeus huomioiden eli rahaa ei olisi tarvinnut lisätä budjettiin jäi siis jäljelle puhtaasti arvovalinta kysymys, haluammeko säästää lapsilta vai emme.

Toinen itseä kirveltänyt äänestys oli Taitoa Oy:n investointi määräraha varauksesta.
Mutta aloitetaan sen osalta alusta. Kainuun Sote kuntayhtymä on tuottanut v. 2005 saakka talous- ja palkkahallinnon palvelut sotelle itselleen sekä kaikille Kainuun kunnille eli käytännössä meillä on ollut oma tehokkaasti toimiva "Taitoa Oy" jo pitkään.
Soten eli meidän itsemme tuottamia palveluita on haluttu jo pitkään ulkoistaa, olen ollut alusta saakka vastustamassa näitä ulkoistamistoimia.

Nyt syksyllä asia tuotiin jälleen kaupunginhallituksen käsittelyyn, jossa äänestyksen jälkeen päätettiin irtisanoa Sote kuntayhtymän sopimukset ja siirtyä Taitoa Oy:n asiakkaaksi, vastustin ja jätin eriävän mielipiteen asiasta.
Työ palveluiden siirrosta Taitoan asiakkaaksi käynnistyy ensivuonna ja tähän on budjettiin tehty investointeihin 1 miljoonan euron määrärahavaraus. Demarit äänestyttivät varauksen poistamista, nostan hattua heille, että jaksavat loppuun saakka vastustaa tätä siirtoa.

Omalta osaltani pähkäilin asian niin, että demokraattinen ratkaisu on tehty ja olen siinä yhteydessä mielipiteeni ilmaissut. Joten jos olisin äänestänyt tässä kohdin määrärahan poiston puolesta, olisin kokenut sen lähinnä kiusanteoksi, niinpä äänestin tyhjää.
En hyväksy palveluiden siirtoa Taitoalle, mutta en halua tehdä kiusaakaan määrärahan poistolla ja aiheuttaa tätä kautta sitten todennäköisimmin budjetin ylittymistä jota sitten taas selitellään ja syksyllä etsiskellään mistä rahat löytyy.

Mutta valtuusto on budjetin hyväksynyt ja sen puitteissa mennään joten, kiitos ja hyvää yötä :)

Äänestääkö vai eikö äänestää?

 Olen ollut aktiivinen henkilö oikeastaan niin kauan kuin jaksan muistaa, en ole koskaan kyennyt ummistamaan silmiäni havaitsemiltani epäkoh...