tiistai 4. huhtikuuta 2017

Kalkkerit takaisin!

Eräässä keskustelussa nousi Kajaste-hankkeen (talous- ja palkkahallinnon siirtäminen Taitoa Oy:lle ja siellä ohjelmistojen takana Tiera Oy) miljoona ylitykset puheenaiheeksi. Kyllä siinä keskustelussa ja monessa muussakin keskustelussa on kummasteltu ylipäätään koko villitystä lähteä purkamaan toimivat sote-kuntayhtymältä ostetut talous- ja palkkahallinnon palvelut ja siirtymään Taitoa Oy:n asiakkaaksi.

Siirtymävaiheessa perusteluita soten palveluista irtaantumiseen oli monia. Vertailevia laskelmia ei haluttu, eikä suostuttu kuuntelemaan mitä sanottavaa silloisella palveluntuottajalla oli palvelujensa kehittämiseen.

Kiivaita ja kovasanaisia keskusteluja käytiin, me muutamat siirron vastustajat saimme sellaista ryöpytystä niskaan ettei sitä kovin usein onneksi joudu kokemaan.
Kun aikoinaan Kainuussa maakunta -kuntayhtymässä aloitin työskentelyn, toimin ostoreskontran lähiesimiehenä ja olin rakentamassa silloista järjestelmää maakunnalle, meidän kuntayhtymässä oli siis omassa hallussa oleva, kaikille kunnille talous- ja palkkahallinnon palveluita tuottava "Taitoa".



Uskon että siis tiedän jotain asiasta. Nyt kun vahingot ovat jo syntyneet ja kulut ovat kolminkertaistuneet, on sitten eräät hanketta ajaneet ruvenneet kääntämään kelkkaansa ja esittämään erikoisia väittämiä kuinka tilanne korjataan.

Kyllä joskus olisi suotavaa, että suutari pysyisi lestissään ja annettaisiin niiden jotka oikeasti asioita tuntevat hoitaa hommansa. Taitoaan on siirrytty, ohjelmat otettu, turha sitä on enää itkeä, nyt pitäisi vain keksiä mistä rahat revitään, riittääkö edes kustannusten kolminkertaistuminen, sen näyttää aika.

Mutta jos nyt ruvetaan pakittelemaan ja purkamaan jo hankittuja ohjelma osioita voi käydä niin että mennään ojasta allikkoon ja kustannukset jatkaa kasvamistaan.
Naurettiinpa siinä jo sitten pitkän ja vakavan keskustelun päätteeksi, jotta ei muuta kuin käsikortistot ja kalkkerit takaisin, on ihmisillä töitä eikä ohjelmistot tuota toimimattomuudella päänvaivaa, kyllä ennen oli paremmin....

Äänestääkö vai eikö äänestää?

 Olen ollut aktiivinen henkilö oikeastaan niin kauan kuin jaksan muistaa, en ole koskaan kyennyt ummistamaan silmiäni havaitsemiltani epäkoh...