tiistai 24. elokuuta 2021

Uuden valtuustokauden alussa

Uusi valtuustokausi on käynnistynyt, joka omalta osaltani tarkoittaa kolmannen valtuustokauden alkamista. Ensimmäinen pestini politiikassa oli vuonna 2005 sivistyslautakunnan varajäsenenä ja pääsin ihan mukavasti osallistumaan itse kokouksiinkin.

Vuodet ovat vierineet ja moni tehtävä on tullut tutuksi vuosien kuluessa. Muutoinkin olen havahtunut kuluneen kesän aikana ajan nopeaan kulumiseen, melkein kaikesta "ensimmäisestä" tapahtumasta tuntuu olevan melkein tai vähintään neljännesvuosisata aikaa.

Tässä blogikirjoituksessa ajattelin kuitenkin kirjoittaa ensimmäisen kokouksen jälkeisiä fiiliksiä ja mistä ensimmäisessä valtuuston kokouksessa puhuttiin, en siis jää enempää muistelemaan menneitä. Kokouksen alussa puheissa kiinnitettiin, aivan aiheesta, huomiota maan alhaisimpaan äänestysprosenttiin. Mitä pienempi joukko äänestää, sitä huonommin demokratia toteutuu. Mitä siis voisimme tehdä asialle? kysymys on haasteellinen, eikä siihen liene yhtä oikeaa vastausta. 100% äänestysprosentti on utopiaa, mutta olisi suotavaa päästä yli 70% jotta demokratia toteutuisi. 

Valtuuston ensimmäisen kokouksen asialista oli pitkähkö, mutta valtaosaa asioista oli valmisteltu puolueissa jo ennakkoon. Iso osa listan asioista koostui henkilövalinnoista eri luottamustehtäviin. Luottamustoimi valinnoissa vaikuttaa sekä henkilöiden henkilökohtaiset äänimäärät, että puolueiden äänimäärät. Kajaanissa kuten useissa muissakin kunnissa paikkoja jaetaan ns. D´Hondtin laskukaavalla laskettuna. Laskukaavan kautta saadaan luottamustoimien määrä jokaiselle puolueelle suhteutettuna puolueen saamaan äänimäärään, eli mitä enemmän puolue kerää ääniä sitä enemmän tulee luottamuspaikkoja. Puolueet jakavat sitten sisällään omin menetelmin saamansa paikat jäsenilleen. Säännöt, lait ja suositukset asettavat vielä jakoon omia ehtojaan, kuten sen, että miehiä ja naisia tulee olla 60/40 suhteessa eli kummankaan sukupuolen yliedustusta ei saa syntyä. Pitkähkö prosessi kaiken kaikkiaan ja valitettavasti jako ei useinkaan mene kaikkien mielen mukaan. Prosessin vaativuuden ja keston takia paikat on siis jaettu ennakkoon, joten näiden osalta kyseessä oli lähinnä muodollisuus, jolla paikkajako vahvistettiin.

Kaksi asiaa listalla oli, jotka olivat varsinaisessa päätöskäsittelyssä. Ensimmäisessä oli kyse teknisen toimialan investointirahan siirrosta toiseen kohteeseen. Investoinnit käsitellään talousarvio kokousten yhteydessä, mikäli rahaa jää käyttämättä ja viranhaltijat huomaavat tarvetta toisaalla, tulee asia tuoda valtuuston päätettäväksi. Näin siis todella vaikutamme rahan käyttöön kaupungissa.

Toisena asiana oli ns. Temppu-hanke, jossa on aikeena yhdistää pelastuslaitoksen ja tulipalossa tuhoutuneen kaupungin varikon toimitilat uuteen rakennukseen. Hankkeessa on käyty erilaisia vaihtoehtoja läpi ja ne esiteltiin valtuutetuille. Hankkeessa on päädytty esittämään uuden tilan rakentamista kampus alueelle, niin sanotulle temppukentälle. Hintalapuksi on tässä vaiheessa arvioitu 7,4 miljoonaa. Hankkeesta käytiin hyvää keskustelua. 

Omalta osaltani jäin miettimään pysäköinnin riittävyyttä opiskelijoille jatkossa, temppukenttä on toiminut opiskelijoiden parkkipaikkana, vieressä kun on ammattikorkeakoulu ja ammattiopisto, niin opiskelijoita riittää. Huolta tämä herätti muissakin valtuutetuissa ja asiaa tiedusteltiin, viranhaltijat olivat ilmoituksen mukaan tämän huolen huomioineet ja selvitysten perusteella alueen pysäköintitilan pitäisi riittää, vaikka uudisrakennus alueelle tulisikin. Aluetta jonkin verran tuntevana, epäilen kyllä suuresti pysäköinnin riittävyyttä jatkossa, mikäli hanke todella toteutuu. Aion kyllä asiaan jatkossa kiinnittää huomiota, että opiskelijoille on turvattava riittävät ilmaiset pysäköintitilat, opiskelijoita kun alueella riittää huomattavat määrät myös lähialueiden ulkopuolelta.

Kokonaisuudessaan hyvässä ja aktiivisessa hengessä käytiin ensimmäinen kokous, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin seuraaviin kokouksiin.

Äänestääkö vai eikö äänestää?

 Olen ollut aktiivinen henkilö oikeastaan niin kauan kuin jaksan muistaa, en ole koskaan kyennyt ummistamaan silmiäni havaitsemiltani epäkoh...