lauantai 15. tammikuuta 2022

Äänestääkö vai eikö äänestää?

 Olen ollut aktiivinen henkilö oikeastaan niin kauan kuin jaksan muistaa, en ole koskaan kyennyt ummistamaan silmiäni havaitsemiltani epäkohdilta, eivätkä aivoni ole suostuneet lopettamaan ratkaisujen etsimistä. Joten minulle äänestäminen on aina ollut oman aktiivisen vaikuttamisen lisäksi täysin selvää, äänestän kaikissa vaaleissa joissa minulla vain äänioikeus on.

Äänestysaktiivisuus on laskenut siitä saakka, kun lähdin aktiivipolitiikkaan mukaan vuonna 2005. Vaali toisensa jälkeen äänestysluvuissa on tultu alaspäin. Olen valitettavan monen kuullut sanovan mitäpä se hyvejää, ei minun äänellä ole mitään merkitystä. Samoin kuulen usein sanottavan, samat naamat päättää kuitenkin kaikesta niinkuin tähänkin saakka. Mikään ei kuitenkaan muutu, vaikka äänestäisinkin.

Kumotaampa näitä myyttejä.

Vain annetut ja oikeille henkilöehdokkaille annetut äänet lasketaan, ne Aku Ankalle tai joulupukille annetut menevät aina hylkyyn, niillä ei ole oikeasti merkitystä. Eli sinällään jos äänestät Aku Ankkaa tai Milla Magiaa, äänelläsi ei ole mitään merkitystä, haaskasit vain omaa aikaasi.

Jos kuitenkin äänestit ihan oikeaa ehdolla olevaa henkilöä, ääni lasketaan. Ääni lasketaan ensin vaalipäivänä. Ääniä annetaan vaalipäivänä paljon, joten virheitä voi sattua, sen vuoksi voit erehtyä luulemaan, että äänesi katosi kun se ei sitten mahdollisesti alueen äänilaskennassa näy. Kaikki äänet kuitenkin tarkistuslasketaan vielä seuraavalla viikolla vaalilautakunnan toimesta, ja silloin jokainen annettu ääni löytää taatusti oikeaan paikkaan, tästä johtuvat myös erot varsinaisen äänestyspäivän ja lopullisen äänestystuloksen äänimäärissä.

Jokainen annettu ääni vaikuttaa myös äänestämäsi ehdokkaan puolueen äänimäärään. Kun sitten valtuusto- tai lautakuntapaikkoja jaetaan, määrittyy paikkojen määrä ensin puolueille, puolueiden saaman äänimäärän perusteella. Erot ovat joskus hyvinkin pieniä, muistan takavuosina Vasemmiston ja Perussuomalaisten äänimäärän olleen alle 10 ääntä, mutta paikkajakaumaan sillä oli huomattavan suuri vaikutus.

Paikat eivät siis jakaudu suoraan suuruusjärjestyksessä, vaan laskenta perusteena paikkajaossa käytetään yleisimmin D'Hondtin menetelmää.  Se on laskutapa menetelmä, jolla päästään lähimmäksi paikka/ääni suhdetta. Pelkistettynä suurin puolue saa eniten ja vähiten ääniä saanut voi jäädä pahimmillaan kokonaan ilman paikkoja, tämä riski on siis olemassa todella pienillä puolueilla. Kun sitten paikat on jaettu puolueille, puolueet jakavat sisällään kukin omin metodein lautakuntapaikkoja, yleensä kuitenkin kunnioitetaan saatuja äänimääriä eli mitä enemmän sait ääniä, sitä enemmän sinulla on mahdollisuuksia saada lisää luottamustehtäviä. Se valtuustopaikka siis tulee, kunhan saat riittävästi ääniä. Omallakin kohdalla löytyy vaaleja, joissa ne puuttuvat kaksi ääntä olisi avanneet vaikuttamisen mahdollisuuden ja samoihin aikoihin kuulen parin tuttavan toteavan, olisinhan minä sinua äänestänyt, mutta ajattelin että saat ääni muutenkin... enpä ole raaskinut heille sanoa, jotta juuri sinun puuttuva äänesi ei avannut porttia suoraan vaikuttamiseen.  Eli annetuilla äänillä on merkitystä, joka ikisellä.

Entäs sitten väite, samat naamat aina päättämässä. Osittain totta, heillä on vakiintunut uskollinen kannattaja joukkonsa ja he käyttävät äänioikeuttaan eli kyllä heillä on ns. hyvä pohja vuosien aikana tehtynä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö uusilla olisi mahdollisuuksia, paljon työtä ja ihmisten saaminen liikkeelle, edelleen tarvitaan jokaista ääntä, voivat hekin nousta vallan kahvoihin. Eli jos et halua samaa vanhaa naamaa päättämään, etsi vaalikoneista, facebookista, instasta tai sanomalehdistä se uusi naama, jota et ole ennen nähnyt, tsekkaa hänen taustojaan ja mielipiteitään, jos hän vaikuttaa hyvältä tyypiltä, anna äänesi vaikuttaa.

Väite, mikään ei muutu. Näinhän se tuntuu usein olevan monessakin asiassa elämässä, mutta katsoppa aikaa taaksepäin parikin vuotta ja vertaa sitä nykyhetkeen, voit havaita monen asian muuttuneen. Valtakunnan politiikassakin on havaittavissa muutoksia eri vaalikausien välillä. Sipilän aikaan kuntatyöntekijöiltä leikattiin lomarahoja, Marinin hallituksen aikaan saatiin hoitajamitoitukset aikaiseksi. Eli kyllä muutoksia tapahtuu, ne tapahtuvat usein vain niin hitaasti ja asteittain, että niitä voi olla hankala havaita.

Puolueissa on eroja, kannattaa vertailla ja etsiä se omaa ajatusmaailmaa lähinnä oleva puolue, niin voi odotella todennäköisemmin miellyttäviä päätöksiä. Mitä enemmän vaaleissa saa ääniä sellaiset henkilöt, jotka edustavat samankaltaista ajattelutapaa sinun kanssasi, on todennäköistä että muutoksia tapahtuu ja myönteiseen suuntaan. Mikäli ajatussuuntaasi edustavat jäävät vähemmistöön, voit joutua pettymään. Politiikka on kuitenkin joukkuepeliä ja demokratiaa, enemmistöpäätöksillä asiat loppupeleissä ratkaistaan.

Jos tuntuu että sopivaa ehdokasta ei löydy, kannattaa hyödyntää vaalikoneita, testaa useampi kone, katso kuka osuisi likemmäs ja käytä ääntäsi. Niinkuin olen edellä todennut vain oikeille ehdokkaille annetut äänet lasketaan, jokaisella äänellä on merkitystä, se valtuustoon pääsy voi olla jopa yhdestä äänestä kiinni eli juuri sinun äänestäsi, siksi kehotan jokaista äänestämään!

Aluevaaleissa ennakkoäänestys on käynnissä ajalla 12.-18.1.2022 ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1.2022 jolloin vaalihuoneistot avautuvat klo 9:00 ja sulkeutuvat 20:00.

Kainuussa minua voi äänestää numerolla 106 ja tätä blogia selaamalla, saat jo aika hyvän kuvan ajatuksistani ja mietteistäni.

Äänestääkö vai eikö äänestää?

 Olen ollut aktiivinen henkilö oikeastaan niin kauan kuin jaksan muistaa, en ole koskaan kyennyt ummistamaan silmiäni havaitsemiltani epäkoh...