maanantai 29. syyskuuta 2014

Eduskuntavaaliehdokasehdokkaan esittäytyminen

Ihanainen suomen kieli, varsinaisia sanahirviöitä ajoittain, mutta joo otsake on ihan oikein.

Viikonloppuna kiersimme eduskuntavaaliehdokkaan paikkaa hakevien kanssa Kainuun. Lauantai ja sunnuntai tiiviisti tien päällä, yli 600km tien päällä ja puheita 9 paikassa.

Ne jotka eivät paikanpäälle päässeet, niin kirjoitan nyt pääpiirteet puheestani tähän. Kaikkea en välttämättä muistanut joka paikassa sanoa ja jossain paikoin tarkoituksella tilanteeseen sopeuttaen pidin hiukan toisenlaisia puheita.

Vaan ydin kuitenkin suurinpiirtein tässä.



'Hei, olen Kyllösen Sari, syntyjään lappilainen vaan neljännesvuosisata on vierähtänyt Kajaanissa Kuhmolaisen miehen kanssa. Lapsia on kaksi, neljä kissaa ja kilpikonna. Vanhin lapsi on muuttanut jo kotoa ja nuorimmainen opiskelee ammattikoulussa.
Nuo nuoret kun siirtyvät peruskoulusta ammattikouluun, he saavuttavat täysi-ikäisyyden opintojen puolivälissä vaan eivät taloudellista itsenäisyyttä. Huoltajien tulot vaikuttavat nuoren opintorahaan aina kaksikymppiseen saakka. Noh, sieltä kun sitten aikanaan työelämään valmistutaan olisi mukava että niitä töitä löytyisi omilta kulmilta. Valtio on vienyt meiltä kainuusta valtavasti työpaikkoja ja siinä riittää puolustamista ettei niitä loppujakin viedä etelän kasvukeskuksiin ja nuoria sen mukana. On kuitenkin aloja joissa työvoiman tarve ja hoiva-ala on yksi niistä. Vanhus väestö ikääntyy voimakkaasti ja hoitopuolelle tarvitaan yhä enemmän väkeä. Hoiva-ala koetaan kuitenkin usein raskaaksi ja alipalkatuksi. Minimipalkkalainsäädäntö helpottaisi osa-aikatyön vastaanottamista ja osa-aikatyöllä myös vähennnettäisiin työn kuormittavuutta. Mutta tässä lyhyesti päällimmäisiä mietteitä mitä olisin ajamassa eduskunnassa jos siihen teiltä saan valtakirjan ensin tietysti jäsenäänestyksessä ja sitten siellä kevään lopullisessa suuressa koitoksessa. Kiitän teitä ajastanne ja toivotan oikein mukavaa syksyn jatkoa, Kiitos'

Puheaika oli rajattu meillä kaikilla ehdokkailla 2 minuuttiin, loppuaika keskusteltiin yleisön mielenkiinnon mukaan. Voin kertoa, antoisa viikonloppu paljon puhetta kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan väliltä.

Nyt vetäydyn ja jään suurella jännityksellä ja mielenkiinnolla odottamaan mitä tuleman pitää, oliko se tässä vai päästäänkö kevään suureen koitokseen. Ugh, olen puhunut :)

Äänestääkö vai eikö äänestää?

 Olen ollut aktiivinen henkilö oikeastaan niin kauan kuin jaksan muistaa, en ole koskaan kyennyt ummistamaan silmiäni havaitsemiltani epäkoh...