perjantai 1. toukokuuta 2015

Vappupuheeni Raatihuoneentorilla 1.5.2015

Arvoisa juhlaväki, hyvät toverit!

Olemme kokoontuneet viettämään perinteikästä työväen vappujuhlaa.
Vajaa kaksi viikkoa sitten laskettiin eduskuntavaalien äänet.
Vasemmistolle tuli turpaan, konkreettisesti Vasemmistoliiton puolusihteerille vaalikiertueen aikana Lapissa ja sitten koko puolueelle äänten laskennassa vaali-iltana.

Kainuulaisille tuli turpaan edustajien määrässä. Kainuun kansanedustajien määrä väheni viidestä kolmeen, joista Keskustalle kaksi ja kolmas Kokoomukselle. Onnitteluni Timolle, Marisannalle ja Eerolle.

Puolueet antoivat eilen vastauksensa Sipilälle ja varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat ensi viikolla. Näyttää siltä, että Suomeen synnytetään porvarihallitus Keskustan johdolla. Se tietää kylmää kyytiä työttömille, eläkeläisille ja muille pienituloisille.



Vasemmistoliitto ilmoitti Sipilälle omissa vastauksissaan, olevansa  valmis hallitukseen joka toteuttaa Vasemmiston keskeiset tavoitteet.
Vastauksissa ilmoitimme myös sen että, Vasemmisto ei hyväksy leikkauksia sosiaaliturvaan tai sen indekseihin, peruspalveluihin ja koulutukseen. Työttömyysturvan heikennyksiä emme myöskään hyväksy.

Oli tuleva hallitus sitten millainen tahansa niin  toivon, että se ja erityisesti Kainuulaiset edustajamme eivät unohda meitä. Edellisen hallituksen pohjoisin ministeri oli Pietarsaaresta ja jo se kertoi, että maata hallitsi vain puolen Suomen hallitus.

Vaalikentillä oli paljon puhetta ja lupauksia biosellutehtaan rakentamisesta Kainuuseen. Nyt tulemme näkemään, oliko se pelkkä puhekupla.

Hyvät kuulijat

Kainuussa oli maaliskuun lopussa virallisesti yli 6000 työtöntä ja todellinen määrä on suurempi.
Kainuun työttömistä yli 1500 on joutunut olemaan työttömänä jo yli vuoden. On suurta julmuutta, että osa hallitukseen pyrkivistä puolueista haluaa leikata ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston puolueen ja pakottaa nämä työttömät toimeentulotukiluukulle.

Nostokurkia, noita kasvun elonmerkkejä on kuitenkin nousemassa kaupunkimme ylle, kaupungin omin toimenpitein.
Vasemmiston pitkään ajaman suurhankkeen, kymmeniä rakentajia yli kahdeksi vuodeksi työllistävän ja asukkaiden palveluja parantavan Hauhola-Lehtikankaan monitoimitalon rakentaminen alkaa kesäkuun alussa.

Tänä kesänä rakennetaan myös uusi kevyen liikenteen silta Kajaaninjoen yli. Sote-kuntayhtymä aloittaa palveluasuntojen rakentamisen Rajalähiöön ja lopullinen yli 100 miljoonan euron rakentamispäätös Kainuun uudesta sairaalasta lähestyy.

Mikäli kaikki menee suunnitellusti niin tänä kesänä alkaa myös ST1:n useiden kymmenien miljoonien eurojen hintaisen biopolttoainetehtaan rakentaminen Renforsin rantaan.
Kaikki nämä tietävät töitä rakentajille ja siten valoa tunnelin päässä Kajaanin ja koko Kainuun tulevaisuudelle.

Töitä riittäisi muillakin aloilla.
Vasemmiston Merja Kyllösen toimiessa liikenneministerinä laadittiiin Oulun ja Kajaanin väliselle valtatie 22:lle perusparannussuunnitelma, joka sisälsi useita työkohteita Kainuun puolelle.

Rahoituskin sovittiin, mutta nykyinen valtiovarainministeri karsi siitä jälkikäteen suurimman osan ja ohjasi kaikki rahat vain Oulun kaupungin alueelle.
Kainuun kansanedustajien on huolehdittava, että tuo tiesuunnitelma toteutuu kuten tarkoitus oli.

Hyvät toverit

Kainuu on ollut monien onnistuneiden kokeilujen maakunta, maakuntamallin ansiosta sosiaali- ja terveyspalvelujemme toteutustapa on muuta maata edellä.
Näyttää siltä, että Kainuun malli on se tapa, jolla koko Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut tullaan jatkossa järjestämään.

Voi vain kysyä, että miksi Suomessa on viivytelty näin pitkään. Miksi ihmisiä on pomputeltu luukulta toiselle ja miksi yksityinen terveysbisnes on saanut kuoria kermat päältä, vaikka Kainuussa on ollut toimiva malli käytössä jo vuosia.

Mutta ei Kainuun mallikaan ole valmis. Siihen pitää kuulua suora kansanvaali, jolla kuntalaiset pääsevät valitsemaan päätöksentekijät.
Ja kun vaalikentillä puhuttiin sosiaaliturvan pykäläviidakon korvaavasta perustulosta sekä omaishoidontuen siirrosta Kelan hoitoon, niin miksei juuri Kainuu olisi sopiva alue näiden kokeiluun.

Kainuun elinvoiman ja palvelujen turvaamiseksi maakunnan muuttotappio on käännettävä muuttovoitoksi. Avain siihen ovat työpaikat ja koulutus, jotta kainuulaisten osaamistaso nousee.

Yritysten kilpailukyky on jotain muuta kuin vain palkkojen alentaminen ja nollatunti sopimukset, joita nyt markkinoidaan. Suomi ja Kainuu elää ja nousee vain työllä, mutta jotenkin kummallisesti tavallisesta duunarista yritetään nyt tehdä syyllistä.

Kun työpaikalla tekijät vähenee, niin työt lisääntyy.
Samoin tulee nyt olemaan Kainuun kansanedustajillakin, joten toivotan jokaiselle edustajalle onnea, menestystä ja kestäviä hartioita työhönne.

Hyvät toverit

Tänään kuitenkin nautitaan työmiesten ja -naisten meille hankkimasta ja ansaitusta juhlapäivästä.

Aurinkoista Vappua Teille jokaiselle!
Kiitos :)



Äänestääkö vai eikö äänestää?

 Olen ollut aktiivinen henkilö oikeastaan niin kauan kuin jaksan muistaa, en ole koskaan kyennyt ummistamaan silmiäni havaitsemiltani epäkoh...