keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Työllisyydestä

Viime aikoina Kainuun paikallisissa lehdissä on ollut kohtuullisesti kirjoituksia työllisyyden hoidosta, varsinkin Kajaanin osalta. Itse olen kunnian saanut seurata/vaikuttaa kyseisiin asioihin aitiopaikalta, työllisyystyöryhmän puheenjohtajana, Typ-johtoryhmän pj:nä, Välke-hankkeen ohjausryhmän pj:nä.

Olen tutustunut useimpien paikallisten yhdistymme työllistämistoimiin sekä erinäisiin hankkeisiin.
Täytyy sanoa, että he kaikki tekevät ensiarvoisen tärkeää työtä kaupungissamme.

Nyt kun on kritisoitu, ettei näillä toimilla ole ollut vaikuttavuutta, projektit nielevät vain rahaa tai vievät yhdistysten viimeisetkin työllistämiseen varatut rahat. Niin haluan oikoa muutaman yksityiskohdan ja nostaa pohdintaan toisenlaisen näkökulman. Väitteet että,

palkkatukimäärärahat menisivät projektityöntekijöiden taskuun, ei pidä paikkaansa. Työvoimahallinnolla on tarkat kriteerit millä rahaa myönnetään ja ne käytetään täysin palkkakustatannuksiin. 100% tuen palkkatukirahat ovat romahtaneet edellisten vuosien tasosta, tälle vuodelle -17 niitä saadaan Kainuuseen vain 60:lle kun aiemmin määrä on ollut satoja.

Alemman tuen (esim. 75%) palkkatukirahoja on edelleen käytettävissä, mutta näihin sitten joutuvat yhdistykset  ja muut itse laittamaan loput palkkarahat omasta pussista. Viisasten kiveä ei liene kenelläkään kuinka kuntien kelamaksu-osuudet poistetaan, muutoinhan tähän olisi jo ratkaisu olemassa. 

Vuositasolla kun Kajaanissa tarkistellaan, paljonko henkilöitä on työllistynyt erilaisten hankkeiden ja projektien ansiosta, on lukumäärä satoja henkilöitä. Se kuinka paljon, nämä eräiden parjaamat tehottomat hankkeet/projektit ovat vaikuttaneet kela-maksuihin voidaan vain arvailla.

Toki joku tämänkin pystyisi laskemaan, mutta se vaatisi riittävän suuret oikeudet päästä käsiksi erilaisiin tietokantoihin ja henkilöitä koskeviin tietoihin, olisiko tässä tilastokeskukselle yksi laskennan paikka?
Silti veikkaisin että nyt reilu 3 miljoonaa mitä kelamaksuihin laitetaan, olisi huomattavasti suurempi ilman näitä hankkeita ja projekteja, yhdistystoimijoita unohtamatta.

Vaikka näihin kuluu rahaa, uskon vakaasti sen palautuvan toista kautta takaisin, alentavan kunnan maksuja ja ennenkaikkea asia jota ei rahalla mitata, yksilön itsensä kannalta nämä ovat huomattavan hyödyllisiä toimintoja.

Huomisen lomapäiväni, käytän kuunnellen asiantuntijoita työttömien monialaisten palveluiden integraatio tilaisuudessa. Mielenkiinnolla jään odottamaan huomista ja uuden oppimista, sitä tämä politiikka on. Ehkä tilaisuuden annista syntyy vielä uusia ideoita joilla työttömyyden vähentämistä voidaan edistää meidänkin kaupungissa.


Äänestääkö vai eikö äänestää?

 Olen ollut aktiivinen henkilö oikeastaan niin kauan kuin jaksan muistaa, en ole koskaan kyennyt ummistamaan silmiäni havaitsemiltani epäkoh...