sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Focacciaa ja valtakunnan politiikkaa

Näin pääsiäisenä on aikaa rentoutua keittiössä. Tänään leivoin tuota ah, niin ihanan öljyistä focaccia leipää, päälle viipaloin paprikaa ja punasipulia. 

Myllystä ripottelin vielä hiukkasen merisuolaa ja mustapippuria. Voin vain todeta että, syntisen hyvää.

Focacciaa leipoessa jäin pohtimaan muutamia vaalikentillä eteen tulleita kysymyksiä, kuten "eikö kuntapolitiikka riitä?" ...

Kävi vaaleissa sitten miten tahansa, niin kyllä minä kuntapolitiikassa jatkan, samoin maakuntapolitiikassa.
Kuntapolitiikka ja maakuntapolitiikka antavat kyllä paljon, mutta vaikuttamisen nälkä asioihin on suuri, joten minun osalta pelkkä kunta- ja maakuntapolitiikka ei riitä.

Sitten on esitetty kysymys "mikä siinä politiikassa kiehtoo? sehän on ihan typerää".

Lainsäädäntö on mielestäni kiehtovaa, eikä politiikka yleisesti ottaen ole mielestäni mitenkään typerää tai väsyttävää.
On mukavaa pohtia uusia tulossa olevia asetuksia, kuinka ne vaikuttavat ihmisten jokapäiväiseen elämään ja arkeen. 
Toisaalta minulla on voimakas halu olla mukana päättämässä asioista, sanomassa oma mielipiteeni, silloin kun sanottavaa on sekä kehittämässä ja viemässä asioita vielä parempaan suuntaan.

Esimerkkinä voisin käyttää Typ-lainsäädäntöä (TYP = työvoiman palvelukeskus). 
Kokeiluluontoisesti typpejä on ollut maassamme jo jonkin verran, ne on hyväksi todettu ja siksi lailla halutaan saada maahan, koko maan kattava typ-verkosto. 
Lainsäädäntöä on valmisteltu ja se astui voimaan tämän vuoden alusta, täysin toimintakunnossa typpien tulee olla 2016 alusta lähtien.

Äkkiseltään ajateltuna typ on hyvä homma, itse näen siinä kuitenkin vielä kehittämisen aihetta. 
Nyt typin asiakkaaksi pääsee viranomaisohjauksella, kun mielestäni palvelut tulisi olla tasavertaisesti jokaisen työttömän saatavilla, ilman virkailijan harkintaa tarvitseeko ja saako palveluita vai ei.

Ja vaikka olen omalta osaltani päässyt paljon vaikuttamaan työllisyysasioihin kotikaupungissani työllisyystyöryhmän puheenjohtajan roolissa, voin sanoa olleeni onnekas, kun pääsin mukaan Vasemmistoliiton talous- ja työllisyyspoliittiseen työryhmään 2013-2014. 

Työryhmässä vastuulleni tuli aktiivinen työllistäminen kuntatasolla. Tässä avautui mahdollisuus lähteä visioimaan, tuolloin valmistelussa ollutta typ-lainsäädäntöä, seuraavalle tasolle yhdessä työryhmän kanssa. 
Niinpä lähdin kirjoittamaan työvoimatalosta, joka on tavallaan seuraava askel, nyt vuoden alusta voimaantulleelle typ-lainsäädännölle. Seuraavalla tasolla, typin palvelut avataan kaikille niitä tarvitseville ja haluaville, näin saadaan yhtäläinen ja tasavertainen kohtelu kaikille asuinkunnasta riippumatta. Lisäksi asiakirjassa tuotiin esille muitakin hyviä ajatuksia aktiivisen työllistämisen parantamiseksi kuntatasolla. Tuon valmiin ja puolehallituksen hyväksymän asiakirjan löydät täältä blogistani.

Mutta siis "mikä politiikassa kiehtoo", se on vain se polttava sisäinen halu olla muuttamassa ja viemässä yhteiskuntaamme kohti tasa-arvoisempaa huomista.

Äänestääkö vai eikö äänestää?

 Olen ollut aktiivinen henkilö oikeastaan niin kauan kuin jaksan muistaa, en ole koskaan kyennyt ummistamaan silmiäni havaitsemiltani epäkoh...