tiistai 28. maaliskuuta 2017

Enemmän työpaikkoja pitkäaikaistyöttömille!

Tästä se lähtee kuntavaalit 2017 ja kuntavaalitavoitteeni ensimmäinen kohta.

Olen luotsannut puheenjohtajana Kajaanin kaupungin työllisyystyöryhmää 6 vuotta.
Paljon on asioissa menty eteenpäin, kehitetty ja panostuksia lisätty, mutta paljon on vielä työtä jäljellä.

Kun aloitin pestissä oli kaupungilla yksi työntekijä henkilöstösihteeri, joka hoiti muun työn ohella työllistämisasioita. Nyt kaupunki on lisännyt panostuksia ja henkilöstösihteerin lisäksi on palkattu työhönvalmentaja ja työllisyysasiantuntija.

Lisähenkilöiden palkkaaminen on mahdollistanut tehokkaamman työtehtävien etsinnän ja ohjaamisen työttömien parissa. Paljon puhutut ja kiistellyt kela-maksut ovatkin pysähtyneet, eivätkä ole jatkaneet kasvuaan, panostus on siis kannattanut.

Työtä ja kehittämistä tällä saralla vielä riittää. Kaupungille voitaisiin palkata pitkäaikaistyöttömiä enemmän (nykyisin 50-80 henkilöä/kk) vakituisen henkilöstön avuksi, vaikka määräaikaisestikin, niin että työttömät saisivat kokemusta, palkkaa sekä päivät nollattua.

Kaupungilta taatusti löytyy mielekkäitä tehtäviä joihin tarvitaan lisäapua vakinaisen henkilöstön rinnalle. Viime kesäinen työllistämisprojekti puistojen ja rantojen siistimiseen oli tässä loistava esimerkki.

Kaupunkia saatiin siistittyä, työllistetyt olivat tyytyväisiä, loppulaskelmat osoittivat että pitemmällä aikavälillä tämä tulee myös edullisemmaksi kaupungille kuin maksaa passiivi tukea kotiin. 
Kerta panostuksena rahaa meni enemmän kuin että olisi maksettu kelalle kuntaosuutta, vuosien saatossa kun kelaosuutta ei ole maksussa, säästöä kertyy jotta päästään plussalle. 
Ja nyt kaupungin puolelta löytyy työntekijöitä miettimään tehtävä kohteita, niin jospa poliittisilla päätöksillä löytäisimme seuraavaksi rahallista panostusta jotta saisimme nostettua työllistettävien määrän lähemmäs sataa, joka olisi silloin reilu 6% vakihenkilöstön määrästä.

Pidän lukua sopivana se on riittävän pieni jotta siitä ei tule vakihenkilöstön korvaavaa armeijaa vaan aidosti lisäpanostus ja apuvoima vakihenkilöstön rinnalle. Se on myös hyvä väylä työttömille hankkia kokemusta rahan lisäksi ja näin kenties parantaa mahdollisuuksia avoimilla työmarkkinoilla.

ja Sote-kuntayhtymä on sitten oma lukunsa, mielestäni sotekin saisi kantaa kortensa kekoon pitkäaikaistyöttömien työllistämisessä...

Äänestääkö vai eikö äänestää?

 Olen ollut aktiivinen henkilö oikeastaan niin kauan kuin jaksan muistaa, en ole koskaan kyennyt ummistamaan silmiäni havaitsemiltani epäkoh...